Małą zrobiła pobudkę o 5.40 a w dzień też nie za bardzo chciała spać, więc cały dzień trzeba było wymyślać zabawy i tańczyć (to ulubione zajęcie Zuzi).
Dla poprawy humoru zrobiłam dziś babkę piaskową. Jest tania, szybka i wychodzi naprawdę pyszna :) Jest lekka i pulchna. Znikała w zastraszająco szybkim tempie.
BABKA PIASKOWA
Składniki:
- 250g masła lub margaryny
- 200g cukru
- 4 jajka
- szczypta soli
- 150g mąki pszennej
- 150g mąki ziemniaczanej
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Oddzielić żółtka od białek.
- Masło zmiksować na najwyższych obrotach ze szczyptą soli na puszystą, jasną masę. Dalej miksując, na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Każde żółtko miksować co najmniej 1 min.
- Osobno wymieszać mąkę pszenną z ziemniaczaną. Dodać stopniowo do utartej masy. Nie mieszać za długo, tylko do połączenia składników. (Można miksować na najniższych obrotach).
- Białka ubić na sztywno i wmieszać delikatnie łyżką drewnianą lub szpatułką.
- Ciasto przełożyć do formy keksowej wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. (Jeśli macie małe lub średniej wielkości jajka to powinna wystarczyć forma o długości 25cm, przy większych jajkach należy użyć dłuższej formy).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60min. (do suchego patyczka) w temperaturze 160°C.
- Ciasto pozostawić w formie, aby lekko ostygło. Kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Posypać cukrem pudrem.
Na obiad z kolei przygotowałam danie bardzo szybkie i proste, które można podawać zarówno na ciepło (jako obiad) jak i na zimno (jako sałatkę).
MAKARON Z TUŃCZYKIEM I BROKUŁAMI
Składniki:
- makaron świderki lub penne
- tuńczyk z puszki, woleju
- brokuł
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
2. Brokuł gotujemy 3 min. w gotującej wodzie, następnie dzielimy na małe cząstki.
3. Ugotowany makaron łączymy z brokułem oraz rozdrobnionym tuńczykiem wraz z olejem.
4. Wszystko mieszamy i przyprawiamy do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz