sobota, 23 lutego 2013

Urodzinowo

Ostatnimi dniami biegam po lekarzach i laboratoriach, bo zdrówko mi się odrobinę posypało. Trzeba znaleźć przyczynę i ją wyeliminować!W samym lutym poszło ponad 500 zł na lekarzy, leki, badania!!!
Zimowe dni bardzo szybko uciekają...i każdy jest podobny do poprzedniego.
Śnieg za oknem sypie, a małą dalej zakatarzona i kaszląca więc na spacer nie wychodzi. Za to ja zrobiłam sobie zabawę na śniegu razem z Eską.


Wczoraj urządziłam mężusiowi z okazji urodzin kolację i zrobiłam torta. Spędziliśy bardzo miły wieczór - było romantycznie a zarazem rodzinnie.


 

PAELLA
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- mieszanka owoców morza
- ryż (półtora szklanki)
-szafran
- papryka
- papryczka chili
- groszek 
- bulion 500 ml
- przyprawy (sól, pieprz)

Na patelni rozgrzać 1/3 oliwy, dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać kurczaka i smażyć, aż się zrumieni. Dodać paprykę i papryczkę chili pokrojone w kostkę. Następnie dodajemy owoce morze i gotujemy pod przykryciem 3 min. Po tym dodajemy ryż i zalewamy bulionem. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu 15 min. Na koniec dodajemy groszek i gotujemy jeszcze 3 min.



TORT ANANASOWO-KOKOSOWY

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 120 g cukru
  • 120 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa ananasowa:
  • 250 g margaryny
  • puszka ananasów
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
    Placek kokosowy:
  • 5 białek
  • 200 g wiórków kokosowych
  • szklanka cukru

    Etapy przygotowania

    1. Biszkopt: z białek ubijamy pianę.Dodajemy cukier i żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.Delikatnie mieszamy i przelewamy do wysmarowanej formy. Pieczemy 30-40 minut w 180 stopni.Wystudzony przekrawamy na pół.
    2. Masa: sok z ananasów uzupełniamy wodą do 1/2 litra.Odlewamy 1/2 szklanki i rozpuszczamy budynie.Resztę soku gotujemy.Gdy zacznie wrzeć, wlewamy rozpuszczone budynie.Mieszamy, aż zgęstnieją.Studzimy.Margarynę ucieramy na puszystą masę.Dodajemy po łyżce zimnego budyniu, ciągle mieszając.Dodajemy pokrojone ananasy i mieszamy.
    3. Placek kokosowy: ubijamy na sztywno pianę z białek, dodając powoli cukier. Na koniec wsypujemy wiórki i mieszamy.Wlewamy do wysmarowanej tortownicy. Wstawiamy do rozgrzanego  do temperatury 190 stopni piekarnika i pieczemy ok.15 minut.
    4. Układamy warstwy: połowa biszkoptu, połowa masy, placek kokosowy, druga połowa masy, druga część biszkoptu.Dekorujemy według uznania.
W trakcie wykańczania


Na przekąskę poszła - sałatka podpatrzona u szwagierki Ani oraz sosik do krakersów pomysłu koleżanki z pracy Małgosi!

SOS DO KRAKERSÓW
Składniki :
- jogurt naturalny grecki
- koperek
- czosnek (6 główek)
- ogórek zielony
- przyprawy (sól, pieprz, zioła prowansalskie)

Ogórka kroimy na bardzo drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, koperek drobno siekamy, dodajemy  jogurt i przyprawy i wszystko razem mieszamy. Proste, szybkie i smaczne!

SAŁATKA Z KURCZAKA, PORA I PIECZAREK

Składniki:
  • 400 g pieczarek
  • 1 średni por
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 ugotowana pierś z kurczaka
  • kukurydza
  • majonez
  • sól i pieprz, do smaku

    Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Pieczarki podsmażyć na patelni, wymieszać z kurczakiem. Dodać kukurydzę, jajka (pokrojone w kostkę) oraz pokrojonego pora. Dodać 2 łyżki majonezu i przyprawić do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz