sobota, 26 października 2013

W kuchni

Pół dnia spędziłąm w kuchni, bo maja mała zażyczyłą sobie: babona (makaron), zupkę, ciastko! Więc wzięłam się do roboty. Jako pierwsza była sałatka z makaronem. Dodałam co miałam (papryka, ogórek, kukurydza) do makaronu i powstała sałatka.
W tym czasie zaczełąm robić mufinki czekoladowe.

Składniki, 12 muffinów:
150 g masła
150 g czekolady (dowolnej, mlecznej, białej, ja użyłam gorzkiej)
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
1 łyżka kawy zbożowej lub kakao
1 szklanka (190 g) cukru
1 łyżka cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 duże jajka (L)
170 ml mleka

Przygotowanie:
  • Piekarnik nagrzać do 190 stopni C (u mnie góra i dół bez termoobiegu). Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami. Masło roztopić i ostudzić. Czekoladę pokroić na kawałeczki.
  • Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, kawą zbożową. Jeszcze raz przesiać w celu dokładnego wymieszania składników. Dodać cukier, cukier wanilinowy, wymieszać, odstawić.
  • Jajka rozmiksować w drugiej misce razem z mlekiem i ekstraktem z wanilii (jeśli nie używaliśmy cukru wanilinowego).
  • Teraz wszystkie składniki delikatnie łączymy za pomocą łyżki: do sypkich, przesianych składników dodajemy masę jajeczną i kilkakrotnie delikatnie mieszamy łyżką, dodajemy roztopione masło a za chwilę posiekaną czekoladę. Mieszamy krótko (3 - 4 ruchy łyżką), ciasto ma być lekko grudkowate, ale surowa mąka nie powinna być widoczna.
  • Masę wyłożyć do papilotek i wstawić do piekarnika. Piec przez około 22 minuty, do czasu aż muffiny urosną, na wierzchu utworzy się skorupka a wetknięty patyczek będzie suchy.
Po nich zabrałam się za dynie i stoworzyłam zupę dyniową.

 Składniki:
  • Dynia 1,5 kilograma
  • Cebula 100 gramów
  • Ziemniaki 200 gramów
  • Marchew 100 gramów
  • Imbir w proszku 1 łyżeczka
  • Curry 2 łyżeczki
  • Papryka słodka 2 łyżeczki
  • Papryka ostra 1 łyżeczka
  • Czosnek 3 ząbki
  • Margaryna/Masło 100 gramów

Wykonanie

  1. Marchew, ziemniaki i cebulę należy obrać i pokroić w kostkę.
  2. Tak przygotowane warzywa podsmażamy na margarynie w garnku, w którym zamierzamy robić zupę.
  3. W tym czasie przygotowujemy dynię. Musimy obrać ją ze skóry i pozbyć się włóknistego środka. Potrzebna nam będzie tylko część właściwa między skórą, a miąższem. Przygotowaną dynie kroimy w kostkę i dorzucamy do reszty warzyw.
  4. W tym czasie dodajemy przyprawy: curry, papryka ostra, słodka, imbir i czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażamy całość 10 minut.
  5. Następnie dolewamy szklankę wody. (Nie dolewajmy od razu zbyt dużo, aby zupa nie zrobiła się rzadka)
  6. Całość gotujemy około 10 minut pod przykryciem.
  7. Gdy warzywa będą miękkie wszystko blendujemy na gładka masę. Jeżeli trzeba dolewany jeszcze trochę wody, dodajemy sól, pieprz i inne przyprawy do smaku.

W między czasie spróbowałam nalewki z aronii, którą zrobiłam dwa dni temu. jest obłędna! Polecam!

Składniki
  • 1,5 kg oczyszczonych jagód aroni
  • 1,5 litra gorącej wody
  • 1,5 kg cukru
  • 200 ml soku z cytryny
  • 0,5 litra spirytusu
1. Umytą aronię zalać gorącą wodą i gotować 25 minut.
2. Odcedzić, owoce wyrzucić, a do wywaru dodać cukier i mieszać aż do jego rozpuszczenia.
3. Po ostudzeniu wlać sok z cytryny i spirytus, całość przelać do słoja lub garnka i odstawić na 1 dobę.
4. Po tym czasie przecedzić przez sito wyłożone gazą i powlewać do butelek.
5. Praktycznie nalewka nadaję się do picia od razu, ale wiadomo, że czym dłużej postoi tym będzie lepsza.

Zebraliśmy również kwiat dzikiej róży i kolejna naleweczka powstanie.

Podoba mi się taki klimacik - przetwarzanie, gotowanie :) A najlepsze jest to że wszystko mamy dzięki naturze :)
Ktoś już czeka na kawałek

Musztra



Lepiej ze mną nie zadzieraj


Wielka miłość


Lisek

1 komentarz:

  1. Już czuję ten smak nalewki aroniowej!!! To my jeszcze daleko w tyle za Wami, aronia już jest zerwana, tylko jeszcze nalewki brak. Musimy się zabrać do pracy ! Dzięki za motywację i CUDNE zdjęcia !!

    OdpowiedzUsuń