PLACUSZKI Z KASZY MANNY
Składniki:1 i 1/3 szklanki kaszy manny
1 szklanka mleka
1 łyżka cukru pudru
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki topionego masła (lub oleju)
1 jajko
odrobina oleju do smażenia
Wykonanie:
Mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy na 15 minut. Smażymy na rumiano i podajemy z miodem, dżemem, syropem, sosem, jogurtem, cukrem pudrem itd. Po prostu z tym, co lubimy najbardziej.
Mała jadła wersję z miodem i bardzo jej smakowało. Zjadła na raz 3 placuszki!!
Wtedy pomyślałam, że jest wczesna pora a wieczorem zgłodniejemy. W lodówce nie było zbyt dużo produktów by wymyślić obiad, a chciałam coś smacznego więc padło na ziemniaczki pieczone w ziołach. A do tego winko grzane ...mmmm... palce lizać
ZIEMNIAKI PIECZONE Z ZIOŁAMI
Składniki;
8-10 ziemniakówoliwa z oliwek
zioła prawansalskie
majeranek
czosnek granulowamy
sól i pieprz
Ziemniaki dokładnie umyć i pokroić wzdluż na osiem części tak, żeby każda część ziemniaka wyglądała jak klin. Ułożyć na blaszce do pieczenia, skropić oliwą, posypać ziołami, granulowanym czosnkiem, solą i pieprzem. Wymieszać tak, żeby każdy kawałek ziemniaka byl pokryty olejem i przyprawami. Włożyć do nagrzanego piekarnika (200st C). Piec około 30 minut aż ziemniaki przyrumienią się z góry, po czym przekręcić na drugą stronę i piec na rumiany kolor następne 30 minut.
Jeśli ktoś nie lubi ziemniaków pieczonych w skórce, może je wcześniej obrać.
Wszyscy zajadaliśmy się nimi. A najbardziej nasza mała.
A na koniec do kawy zrobiłam kokosanki.
KOKOSANKI
Składniki (na ok 18 - 20 ciasteczek): 3 białka
5 łyżek cukru
150 g wiórek kokosowych
szczypta soli
Białka z solą ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, wiórka i miksujemy razem jeszcze 2 minuty. Na blasze układamy papier do pieczenia. Łyżką robimy wysokie kupki zachowując kilkucentymetrowe odstępy. Wkłądamy do gorącego piekarnika i pieczemy w temperaturze ok 160 - 170 stopni ok 20 minut. Należy patrzeć, kiedy są rumiane i nie pozwolić na zbytnie przypieczenie się. Czekamy ąż wystygną i wtedy zdejmujemy z blaszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz